Ik heb 27 concentratie- en studietips voor pubers op een rij gezet. Eerst even het volgende. Je vindt het misschien lastig in het voortgezet onderwijs. Huiswerk leren, concentreren, het valt soms niet mee. Zoek je eigen oplossingen. Het is zeker de moeite waard om jouw weg te zoeken in `onderwijsland`. Ik wil je graag op weg helpen met de onderstaande 27 tips. Maak een leuke tijd van je schooltijd!
Tip 1.
Maak je lesstof bijzonder. Je activeert hiermee neurotransmitters. Dat zijn stofjes die het geheugen `wakker` maken om de lesstof beter op te slaan in het geheugen.
Tip 2.
Wissel maken en leren af.
Tip 3.
Houd regelmatig pauzes. Na 45 minuten leren houd je 5 minuten pauze. Je geeft je brein rust om de geleerde lesstof op de juiste plaats te zetten in het brein.
Pauze betekent even rust voor je brein. Dus niet Appen, gamen of Facebook kijken. Maar ga naar buiten met de hond of drink bijvoorbeeld een kop thee. Geef jezelf een opkikker!
Tip 4.
Houd tijdig op met leren van proefwerken. Je brein heeft tijd nodig om al het geleerde op de juiste plaats in het brein op te slaan. Pas dan kan je de lesstof weer terugroepen. Dus: Houd rust tussen leren en het maken van het proefwerk.
Tip 5.
Leer leerstof niet in één keer uit het hoofd. Verdeel de leerstof in kleine blokken. Het is beter om drie maal vijf minuten te leren dan in één keer 15 minuten.
Tip 6.
Als het leren van woorden van andere talen lastig is, kun je de woordjes op kaartjes zetten. Je zet op de ene kant het Nederlandse woord op de andere kant de vertaling uit het Engels, Frans of Duits…. Neem voor elke taal een andere kleur.
Of Leer een rij woorden uit de andere taal in kleine groepjes. Je leert steeds de woorden in groepjes van drie. Zeg de woorden fonetisch hardop. Dus spreek het woord uit zoals het geschreven is. Daardoor onthoud je de spelling beter.
Let op: Herhaal, herhaal en herhaal … hardop!!!!! Herhalen is belangrijk om de woorden uit de andere talen te leren.
Tip 7.
Gebruik zoveel mogelijk zintuigen bij het leren. Dat betekent dat je informatie leert via je ogen, oren en doen. Beelden of tekeningen voor je ogen, hardop zeggen voor je oren en knippen of bewegen voor doen.
Tip.8
Begin met het moeilijkste. Als je dan minder energie over hebt voor je huiswerk en al iets moe bent, kun je de makkelijke dingen nog aanpakken.
Tip. 9
Leer niet twee dezelfde soort vakken achter elkaar. Dus niet Engels en dan Duits, maar na Engels bijvoorbeeld wiskunde.
Tip 10.
Breng afwisseling aan bij het leren van lesstof; zoals het inspreken van de lesstof, het maken van een een schema, het verwerken van de lesstof in een gestructureerde Mindmap…
Tip 11.
Doe regelmatig ademhalingsoefeningen tussen het leren door. Adem drie keer in door je neus. Doe dat in drie tellen. Adem langzaam uit door je mond in zes tellen.
Tip 12.
Eet gezond. Van gezond eten krijg je energie. Ongezond eten trekt energie uit je lichaam en brein. Dus neem liever een appel of banaan i.p.v. drop of chocolade.
Tip 13.
Zorg voor voldoende nachtrust. Je hebt minimaal negen uur slaap nodig om alle lesstof goed op te bergen in je brein op de juiste plaats. Pas dan kun je het geleerde weer oproepen.
Tip 14.
Vertel je problemen, uiten brengt verlichting. Als je met problemen blijft rondlopen wordt je brein in beslag genomen door de problemen en is er geen ruimte meer voor leren.
Tip 15.
Zorg voor frisse lucht. De omgeving waarin je werkt moet niet te warm of te koud zijn. Het brein heeft zuurstof nodig om effectief te kunnen werken.
Tip 16.
Laat je hobbyspullen niet op het bureau liggen waaraan je werkt. Dat leidt af.
Tip 17.
Als je iets goed hebt gedaan, bedenk dan een beloning voor jezelf, bijvoorbeeld een wandeling met de hond, een banaan, een appel enz.
Tip 18.
Maak kruislooppassen tussen het leren door. Tik met je linkerhand je rechter knie aan en daarna tik je met je rechterhand je linker knie aan. Doe deze beweging een aantal keer achter elkaar. Kruislooppassen bevorderen de samenwerking van de hersenhelften. Als je een trap op of af loopt, bereik je hetzelfde effect.
Tip 19.
Maak een juiste tijdsplanning. Om de tijdsplanning goed te kunnen maken, stel je jezelf de volgende vragen:
`Hoeveel tijd heb je tot je beschikking?`
`Ben je in staat al die uren te studeren?`
`Wanneer moet je naar je sportclubjes of iets anders?`
`Wat is je einddatum?`
`Wat is je einddoel?`
Tip 20.
Benut en versterk je talenten! Leer je goed via beelden, gebruik dan tekeningen, schema’s en beelden. Leer je goed via taal, zeg de lesstof dan hardop.
Tip 21.
Leer van goede resultaten, hoe had je dat aangepakt? Maar leer ook van je slechte resultaten! Wat heb ik niet goed gedaan. Verander de aanpak en haal jezelf niet onderuit!
Tip 22.
Begrijpen is beter dan instampen. Begrijpen is zien hoe een klein deeltje past in een groter geheel. Zien hoe datgene wat je aan het leren bent, aansluit bij dat wat je al weet. Als je echt begrijpt en inzicht hebt, onthoud je beter.
Tip 23.
Vertel wat je hebt geleerd in eigen woorden na. Stel jezelf ook vragen over het geleerde.
Tip 24.
Het is belangrijk te herhalen! Herhalen is de sleutel naar het leren!
Tip 25.
Zak niet in elkaar, blijf rechtop zitten met leren. Hierdoor blijf je helder en geconcentreerd. Als je actief zit, leer je actief!
Tip 26.
Zeg `stop` tegen jezelf als je merkt dat je baalt en zeg iets positiefs tegen jezelf! Dus zeg niet steeds: `Ik heb geen zin in huiswerk.` Maar zeg: `Ik ga nu 15 minuten leren en dan mag ik even naar de woonkamer.` Iedere keer als je een positieve opdracht aan jezelf geeft. helpt het om positief aan het werk te gaan!
Tip 27.
Je kunt niet goed leren of huiswerk maken als je last hebt van onzekerheid of faalangst of als je de lesstof niet goed begrijpt. Denk dan aan de volgende zin:
IK MAG OM HULP VRAGEN!
Veel leerplezier!